Foto: http://www.sxc.hu/profile/bizior

Drop eBøgerne – de unge vil ha’ papir

Foto: http://www.sxc.hu/profile/biziorMåske er overskriften en lettere polemisk udlægning af en rapport produceret på University of California omtalt af Computerworld, men den overraskende konklusion er ikke desto mindre at 49 % af de adspurgte unge foretrækker at læse deres uddannelseskilder på papir og kun 34 % er til eBøger.

På spørgsmålet om, hvorvidt man foretrækker print-bøger eller e-bøger, svarer de studerende blandt andet.

“Papir fordi det lader mig holde koncentrationen og holder mig væk fra distraktioner, der kan opstå ved computer-brug.”

“Papir. Jeg har svært ved at bevare opmærksomheden ved lange passager på min computer.”

“Hvis de kostede det samme, ville jeg foretrække papir-versionen, fordi læsning på computeren gør det sværere for mig at forstå informationen.” ?
Kilde: http://bit.ly/mpg9pP

På mit seneste studieophold i Australien benyttede jeg muligheden for at pakke bøgerne ned på iPad’en, så skuldrene ikke skulle tynges af større papirmængder. Og det er dæl dulme praktisk at kunne slæbe 15 bøger med på iApperatet. Men jeg må give de studerende ret i dele af deres anker mod den elektroniske læsning. Man mister noget koncentration og det kræver viljestyrke at udelukke alle de andre muligheder som onlinetilstedeværelsen byder. Og jeg savner rigtig meget at kunne notere tanker og synteser ned undervejs, som jeg gør i bøger og print.

Min tidligere kollega, Martin Einfeldt, hævdede at det taktile element i papir er så vigtigt, at computeren og skærme ikke kommer til at afløse avisen, bogen og printet. Selvom hans job er at forsvare papirets grundstofleverandører, Skovejerne, så tror er jeg blevet mere overbevist om rigtigheden af budskabet, ved at læse om de unges holdninger til eBøger og ved selv at prøve læsning af videnskabelig artikler på iPad’en.

Single tasking – på vej tilbage

I et stykke tid har jeg haft lyst til at slå et slag for at vi bevæger os mere i retning af singletasking og at vi udøver høj digital dannelse og siger nej til multistimulanser (fx at vi lader telefonsvareren klare opkaldet, hvis vi er midt i en samtale).

Jeg er stødt på et indlæg der peger på de katastrofale følger af at være alt for mange steder på en gang. Fx Standfords undersøgelse af ekstreme multitaskere lider svære kognitive tab. “They’re suckers for irrelevancy,” http://bit.ly/iKnj9C. De dårligere i stand til at sortere relevant fra irrelevant og lader sig let forstyrre.

Tror jeg vil gå offline i aften og læse en god bog!

Skriv et svar

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield