IPhone vs Samsung – en brugers konverteringsoplevelse

Jeg har taget skridtet. Købt en Galaxi 4S, for at være digital nørd med ordentlig indsigt i både Android og iOS. Min hidtidige erfaring med HTC Legend har givet en småtrist Android oplevelse. Den var simpelthen bagud på brugervenlighed. I min research på hvilken Android telefon, der skulle tage kampen op med Apple, savnede jeg en anmeldelse af brugeroplevelsen og konverteringen. Min iPhone er så integreret en del af hverdagen, at det langt fra er ligegyldigt hvilket apparat, der ligger i min lomme og hvad skiftet betyder. Men nu skal Android have en chance i form af Samsung Galaxy 4S – min privattelefon. For at give Samsung en yderligere fordel sammenligner jeg primært med en iPhone 4S – med 5 som sidekick. Jeg har haft en iPhone 5, som ikke er mærkbart anerledes i funktionalitet end 4 og er nu udstyret med en 4S’er som arbejdstelefon. Sammenligningen tager altså udgangspunkt i at jeg er MEGET rutineret iPhonebruger (400 apps) og ny og nysgerrig på Samsung. Det er ikke en objektiv test, det er min meget subjektive oplevelse. Så det næste stykke tid, samler jeg hverdagens konverteringsoplevelser op og samler til sidst i en anmeldelse af hvilken software og brugerflade, der bidrager bedst til at øge livskvaliteten. For det er jo det, det handler om: at bruge teknologien til at skabe bedre hverdag og sjovere liv. I min research stødte jeg på en god sammenligning af tekniske data.

Kapitel 1 – Fysikken

Første dom

 Samsung S4

iPhone 4S (5)

 Skærmstørrelse like30like30like30like30like30 like30like30like30like30
 Vægt  like30like30like30like30like30  like30like30like30like30
 Én-hånds-betjening  like30like30  like30like30like30like30like30
 Knapper  like30like30like30  like30like30like30like30like30
 Højtaler  like30like30  like30like30like30like30like30
 Lækkerhed  like30like30like30like30  like30like30like30like30like30

Når telefonen er så meget med i hverdagen, skal den fungere i hånden, i tasken og lommen.  De tekniske specifikationer, finder du længere nede på siden.

Size matters – små hænder gør Samsung S4 svær

Skærmen på Samsung S4 er markant større end iPhone 5 og når man dertil lægger at skærmopløsningen er større – så kan man se væsentlig mere på en Samsung og det har store fordel.  Den er lavet af plastik, så vægten er lavere end iPhone og den er mindre dyb. Jeg blev postiv overrasket over, hvor let den er.

Samsungs fordele

  • Det er lettere at læse avis
  • Hjemmesider der ikke er mobiloptimerede er lettere at overskue
  • Det er sjovere at se film og billeder
dimensioner

Samsungs ulemper – sms er besværlig

Trods min ikke ringe højde har jeg ikke særlig store hænder og det er en udfordring når Samsung er 7 cm bred. Jeg kan ikke nå rundt på skærmen med tommelfingeren og samtidig holde rundt om telefonen. Noget af det jeg bruger telefonen mest til er at skrive sms og opslag på sociale medier. De yderste bogstaver kan jeg ikke nå uden at flytte telefonen i hånden. Det samme gælder funktioner, der kræver at man skal klikke i den modsatte kant af telefonen. Det er irriterende.

Samsung-test-sms
Det er stort set umuligt at skrive en sms med en hånd, hvis jeg skal nå de bogstaver der sidder længst væk fra telefonen.
Samsung-test-sms2
Jeg er nødt til at slippe grebet for at nå æ og å og det er irritende

Det giver Samsung nogle væsentlige ulemper:

  • Samsung ligger ikke så sikkert i hånden
  • Den er svær at betjene med én hånd

Én knap – eller nærmere en fysisk knap og to touch

I første øjekast ser det ud til at Samsung har nærmet sig iPhone og kun sat en knap på fronten og den bringer mig til hjemmeskærmen. Det er efter min mening en af de vigtigste elementer i brugervenlighed og grunden til at min mor og min niecen forstår at bruge iPhone på ekstrem kort tid.

Efterligner funktioner fra browsing

Men så er der lagt to touchknapper på hver sin side af den fysiske knap. På HTC Legend fungerede det ikke for mig, men her giver det god mening. Højre knappen er en “tilbage-knap” som i browsing er noget af det vi kender bedst. Venstreknappen på Samsung er en “højre-klik” knap som også er kendt fra PC (og Mac) det giver Samsung et forspring.

Det er også et kamera … og det SKAL være let at tage billeder

Specifikationerne på kameraet er bedre hos Samsung og det gir dem også fronten i test. Men hvad (fanden) hjælper det, når jeg ikke kan tage billeder uden en masse overflødig klik. Jeg har brug for følgende senarie:

  • at se en billed-egnet situation,
  • tage telefonen op ad lommen og
  • tage billedet i et hug.

Det kan jeg på min iPhone uden af logge ind.

8 klik for at tage et billede på Samsung … 8

Man kan aktivere kameraet på Galaxy direkte fra startskærm med lidt snilde, men så vidt jeg kan se kun uden af beskytte telefonen er beskyttet med en begrænsning i adgang. Det er et no go for mig. Hvis jeg taber telefonen og onde kræfter finder den, giver det direkte adgang til hele mit digitale liv, så der skal kode på. Med indtastning af kode (4 tal) skulle der 8 klik til at tage et billede fra standardopsætningn. NITTE! Jeg satte “skru op og ned” knapperne til at være udløser – det burde være standard, fordi det er normalt på et almindeligt kamera. Men så tager det mere end et sekund fra jeg klikker på knappen til billedet bliver taget … det er so much last century!!

Samsung-test-foto
Jeg satte “skru op og ned” knapperne til at være udløser – der hvor pegefingeren er. Men med en naturlig greb på telefon, betyder det, at tommelfingeren rammer tænd og sluk knappen. Så jeg kommer meget tit til at slukke telefonen, når jeg vil tage et billede.

 

Kasse højtaler – på bagsiden af telefonen

Jeg hører radio hver morgen på telefonen. Første morgen som Samsung ejer tændte jeg for P1 på begge telefoner. Der fik Samsung baghjul. Lyden er kasset og kantet. Højtaleren sidder på bagsiden, så telefonen kan ikke ligge på bordet eller i sengen og betjenes samtidig. Det var svært skuffende. Og når man dertil lægger, at jeg med to klik kan afspille musikken fra iPhone på anlægget via Apple TV, så er det en væsentlig forringelse af min livskvalitet.

Teknisk specifikation

Skriv et svar

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield