Efter den seneste tids debat om deling af nøgenbilleder, der ikke var ment som andet end private romantiske udvekslinger, får man bare lyst til at sige
Lad vær’ … bare lad vær med at dele billeder af dig selv uden tøj på.
Digitalt indhold et let at dele
Vil du ikke nok love mig, at du ser dokumentaren Ung, nøgen og udstillet, en dokumentar fra 2016 på DR med dine børn. Den aktuelle sag om deling af børneporno har sat en meget vigtig spot på en alvorlig brist i opfattelsen af, hvor uskyldigt det er at dele nøgenbilleder. I 2016 viste en undersøgelse at 20 % af de 15-25 årige sender nøgenbilleder.
I sociale mediers barndom talte vi i fagkredse om, at man kun skal poste noget, man kan tåle at se på lysavisen på Rådhuspladsen. Lysavisen er for længst væk, men pointen er den samme: Lad være med at tage nøgen billeder og del dem, med mindre du vil løbe risikoen at andre end (eks)kæresten ser dem.
Licensen skaber forståelse
Og når I har set den, vil du så ikke nok love mig, at du fortæller dine børn, at er licens noget vi giver til hinanden og at det kan betale sig at betale for nyheder – fordi journalistik er vigtig – dybdeborende viden koster noget både i penge og i hoveder. Noget. der skaber grundlag for at vi kan ruske op i vigtige sager, der er kørt af sporet. Det er giver os råd til at DR Fakta, kan sende en journalist i marken, for at forstå hvorfor mænds grænser for, hvad der rigtigt og forkert flyttes så voldsomt i det digitale rum.
Udsendelsen bruger tid på at finde de drenge, som deler billederne uden at tænke på konsekvensen. Og de finder en der vil stille op og mærke konsekvensen. Drengene udveksler billederne, som var det fodboldkort og trofæer man kan udveksle og få prestige af i et netværk, hvis præmis trænger til et grundigt eftersyn.
En kultur, hvor motoren er at gå over strengen, trænger til at blive slukket og det har gode journalister været med. Bl.a. i tilfældet med Offensimentum hvis pointe var at svinde helt uskyldige mennesker til:
‘Hun skulle skydes.’, ‘Den journalist skulle hænges.’ og ‘Hvis møgfissen er her i gruppen skal hun ud!!!,’ skrev 19-årige Anders Kaas i Facebook-gruppen Offensimentum 2.0. tirsdag. Udtalelserne omhandlede henholdvis en 14-årig pige og en kvindelig journalist.
Anders Kaas mener selv, at udtalelserne ikke skal tages alvorligt, da det er en del af en kultur, hvor det handler om at gå over stregen.
Kilde: bt.dk
Men den journalist Anders ville skyde, endte med at være anledningen til at Facebook slukkede motoren på Offensimentum. Og i øvrigt har DR nu brugt et af ofrene i Offensimentum, Kristian i en serie der skal åbne øjenene på børn (og voksnes) for hvad ‘det er jo bare for sjov’ kulturen gør ved vores medmennesker.
Se serien på DR Ultra – hvor DR har hyret Danmarks nok mest kendte Youtubestjerne, Rasmus Brohave, som vært for eksperimenter, der afsløre hvor hurtigt man kommer til at sige noget alt for grimt om andre mennesker.
Det er ulovligt at true og forhåne andre
Det er som om det begynder at gå op for almenheden af det ikke kun er moralsk langt ude, men at det også er ulovlig at opfordre til vold (strafbare handlinger) og krænke andre. Rigtig mange af de ytringer, som tilsviningskulturen opdyrker ville nok kunne ende som de seneste sager, hvor der er faldet dom for at sige ulovligheder på Facebook.
60 dages betinget fængsel for at true, forhåne og nedværdige romaer på. Kilde TV2 øst
Mand dømt for opfordring til terrorangreb på Facebook. Kilde TV2 nord
Man kan jo håbe på at opmærksomheden om dommene, kan virke præventivt på, hvad andre tror de kan skrive i det offentlige rum.
Gode relationer går dig lykkeligere, ældre og sundere og måske også bedre i stand til at dømme
Og når de bliver gamle nok, vil du så ikke nok vise dine børn denne TEDtalk, hvor en professor fra Harvard har en helt utrolig væsentlig pointe om det gode liv – og han har 75 års studier i ryggen:
Det er din evne til at bygge nære relationer, der gør dig lykkelig, sund og man fristes til at udlede: jo bedre vi er til at bygge relationer, jo mere empatiske bliver vi, og jo mindre har vi brug for at sige grimme ting for sjov om mennesker, vi ikke kender.