Emoji

Emojier kunne passende kaldes humørikoner på dansk – og på gammel dansk, et piktogram. Ordet er oprindeligt japansk og sammensat af to japanske ord, e + moji, der løseligt oversat betyder: ‘billede’ + ‘skrifttegn, bogstav’. Opfundet i 1999 af den japanske ingeniør Shigetaka Kurita.

Et andet ord for emoji emoticons (en blanding af ordene emotion (‘følelse’) og icon (‘ikon’)). Mange bruger også ordet smiley, som ifølge wikipedia er “a basic ideogram that represents a smiling face”

De kan være enkle som fx. 😉 😛

Forskel på smiley og emoji

Emoji er et bredere begreb end smiley. Smiley er dannet af tegn fra tastaturet. Emojier er omfatter billeder af alt muligt, herunder smiley-ansigter.

Se fx shruggie eller trækken på skuldrene

  • som smiley ¯ \ _ (ツ) _ / ¯. 
  • som emoji 🤷

Emojierne blev skabt i slutningen af 1990’erne, hvor de kom i brug til de første mobiltelefoner med internetadgang.

Brugen af emojis varierer fra medie til medie og fra generation til generation. Det hele startede på sms, men er nu på de fleste sociale medier.  emojipedia.org er der overvågning over, hvor og hvor meget emojierne bruges på hvilke medier. Her fx statistikken for brugen af emojier på Twitter.

Et nyt billedesprog 

Emojierne har været med os siden slutningen af 90’erne og derfor begynder man også at omtale emojibillederne som et sprog. Læs fx Taler du 😉

Eller læs en interessant artikel af  Tina Thode Hougaard: Vores kommunikation er blevet ’emojionel’ hvor hun med baggrund i forskning bl.a. hævder er et emojier gør det lettere for os at udtrykke følelser.

Kilder: Sproget.dk