Sharenting

Sharenting er en sammentrækning af ordene ‘share’ og ‘parenting’, dvs. forældres deling af informationer, billeder og videoer om deres børn på sociale medier.

Det er Wall Street Journal der har fået æren af at skabe begrebet Sharenting, men da var det den mere negative udgave ‘oversharenting.” Det stammer fra journalist Steven Leckart, der tilbage i 2012 i artiklen ‘The Face­book-Free Baby’ i Wall Street Journal berettede om, at han og hustruen ikke ville dele informationer om deres nyfødte søn på sociale medier.. Kilde: Opmærksomhedstyveriet

Vi har længe delt historier om børn og registreret deres øjeblikke i livet fx i dagbøger, scrapbøger og analoge album. Men med sociale medier er deling af de livsøjeblikke blevet offentlige. Det synes mest at være kvinder, der deler poderne skridt i verden. Begrebet momfluencer er således opstået i kølvandet på Sharenting. Kilder: Wikipedia

Men også begrebet kidsfluencers er opstået senere, som en del af den kreatørøkonomi, har har børn som hovedrolle på en kanal.

I Danmark er Mie Isak et god eksempel på Sharenting. Sønnen Pilou fik ekstrem opmærksom på en film fra hjemmet, hvor han kækt spurgte om man godt må sige fuck, hvis det er en mulighed. Hun blev i efteråret 2023 kåret som årets patent influencer og har gjort det til en levevej. Børnene er blevet en væsentlig del af den kanal, som har givet Mie Isaksen over 100.000 følgere på Instagram og TikTok.

Sharinting blev tilføjet til Times Word of the Day i februar 2013 og Collins English Dictionary i 2016.

Sharenting blev optaget i det danske sprog i 2017. https://sproget.dk/lookup?SearchableText=Sharenting