Deep fake

Det startede med “Fake news”, hvor tekster er fordrejet og forfalsket og næste skridt blev “Deep fake”. Fake news er bevidst spredning af løgne forklædt som rigtige journalistiske eller faktuelle oplysninger. Deep fake er forfalskede videoer, hvor software eller nærmere kunstig intelligens placerer en andens ansigt på “skuespilleren”. Man manipulerer lyd og video ved hjælp af kunstig intelligens.

Eksempel på brug af deep fake
Skærbillede fra “Tæt på sandheden” der brugte deep fake i satirens navn.

Ordet stammer fra en Reddit-bruger, der med navnet ”deepfakes” delte falske videoer på det sociale medie. Nogle mener, at ordet er sammensat af de engelske begreber ”deep learning” og” fake”.

Ordet Fake i betydningen: “foregive at en handling eller tilstand er noget andet end den i virkeligheden er” (Kilde: Sproget.dk) blev optaget i dansk allerede i 1995. Deep fake er ikke optage endnu. Det har officielt været brugt siden 2017, hvor de første medier begyndte at tale om deep fake.

Senest har DR og Tæt på sandheden brugt teknikken til at skabe en scene med Mette Frederiksen og Dan Jørgensen. Deres ansigter er computermanipuleret på skuespillernes ansigt og mimik, så det ligner til forveksling.

Et eksempel på hvilke ansigter, der bliver kombineret. Kilde: https://www.aspi.org.au/report/weaponised-deep-fakes