NFT

Hvad er NFT? Det står for Non Fungible Token. Direkte oversat betyder Ikke fungibel værdikupon. Fungibel findes faktisk på dansk, men på nudansk vil man sige ombyttelig. Token fungere bedst på engelsk, så man kunne kalder det “en ikke ombyttelig token”.

en digital datapakke, der kun findes i ét eksemplar

forsøg på oversættelse af Non Fungable Token

Det er ikke let at oversætte, men et bud kunne være: en digital datapakke, der kun findes i ét eksemplar. Man kalder det også et aktiv eller et certifikat, Det kan i princippet være alt muligt, men det er typisk et kunstværk, lys, en videofil eller en lydfil. Det kan også være opslag på sociale medier, memes, spil og digitale artikler. En NFT findes ikke i fysisk form, men den kan repræsentere noget materielt i en digital form.

Kan spores tilbage og sikre ægthed

En token bliver unik ved at man lægger særlige funktioner ind i den og alle NFT’er kan spores tilbage til deres første ejer.

Digitale billeder er lette at kopiere i helt identiske kopier, men med en NFT bliver et billedet unik. Så selvom der findes tusinder kopier af giffen Nyan Cat, så findes det kun én token af den originale fil fra 2011. Den blev solgt for 300 ETH – Krytovalutaen Etherum, som svarede til 600.000 $ på det tidspunkt.

Et af de mere spektakulære eksempler er kunstneren Mike Winkelmann også kendt som Beeple. Han solgte et NFT kunstværk – Everydays: The First 5000 Days for svimlende summer som 69 mio $. Værket var en jpg fil med collage af billeder han har udgivet hver dag i 14. år.

Beeple siger selv at køberen Pablo Rodriguez-Fraile har købt et certikat på det digitale billede, men mest af alt har han købt er en relation til kunstneren.

Hvordan køber man en NFT?

Så kan jeg gå i min netbank og købe en NFT? Nope – NFT er en del af blockchain teknologien, som også kryptovaluta bor på. Så køb af NFT foregår med kryptovaluta – fx Etherum. Du skal anskaffe dig en digtial pung – en Wallet. Din kryptovaluta lægges i din wallet. Din wallet skal forbindes til den NFT platform eller markedsplads, hvor du ønsker at købe din NFT. Så er du klar til at købe og købet gennemføres når det er valideret på Ethereums blockchain. Kilde: financer.com

NFT opstod i 2014, hvor Jack Dorseys (tidligere chef for Twitter) første tweet blev solgt for mere end 2,9 mio. dollar. Men de slog først rigtig igennem i starten af 2021, hvor kunsthandler skabte stor opmærksomhed.

DR P3 har skabt en god forklaring her: