Meme

Meme kommer fra græsk mimeme som betyder ‘efterligning’ og udtales på engelsk  [ˈmiːm]. Det er et Internetfænomen som også kaldes internetmeme, et meme eller mem.

Ordet Meme blev optaget i dansk i 1999. Det er et fænomen hvor et billede, videoklip el.lign. kopieres og deles på internettet og undervejs antager nye former og betydninger, der ofte er helt løsrevet fra det originale medie.

Det starter ofte med kopier, men udvikler sig til dele af originalen eller bearbejdede versioner. Billedet er ofte ret ringe i fotografiske og tekniske øjne. Som fx scumbag Steve eller billedet af Bernie Sander, der er taget af Brendan Smialowski.

En humoristisk måde at udtrykke følelser

Memes er ligesom emoji ved at blive et sprog. Hvor det skrevne ord i højere grad appellerer til intellektet, bruges memes og emoji som følelsessprog – til at udtrykke stemning. De bliver ofte forbundet med humor, men forskning peger bl.a. på at det bruges bredere: til at skabe identitet, søge efter opmærksomhed eller søgen efter tilhørsforhold. Læs fx Identity-related issues in meme communication.

Scumbag hat

Et af de første store memes var scumbag hat (fra 2011), som optrådte sammen med Scumbag Steve. Først var det billedet af den 16 årige Blake Boston fra Boston, der gik viralt. Det var han mor, der tog billedet i 2006, og det hele startede på det sociale medie Reddit. Men efterhånden blev scumbag kasketten brugt selvstændigt (fx. på Obama og Puttin) eller blot som sproglig fænomen (Royal scumbag hat).

Da Bernie gik viralt

Bernie Sanders har slået memes betydning fast i bredere kredse, da hans billede fra indsættelsen af Joe Biden fik viral kraft. Han sad iført mundbind og frøs alene med uldne vanter og nogen begyndte at sætte hans billede ind i nye sjove kontekster.

Med Bernie Sanders meme er det eksploderet:

Bernie Sanders billedet der blev et meme

The Wired mener oven i købet at Bernie Sanders Meme har genstartet internettet.

Lav dine egne meme

Mange tjenester tilbyder at lave dine egne meme. Fx makeameme.org, imgflip.com/memegenerator og www.canva.com/create/memes/ (sidste er i øvrigt også et godt værktøj til at skabe SoMe billeder).